Hoe bent u verzekerd als passagier?

Stelt u zich voor: het is zaterdagochtend en u bent met het voetbalteam onderweg naar een uitwedstrijd. De sfeer zit erin, de muziek staat aan – totdat u ineens in een onverwachte situatie terechtkomt. Er ontstaat een ongeval.
Een schade met een motorvoertuig kan veel vragen oproepen. Wie krijgt nu eigenlijk wat vergoed, en hoe zit het met uw eigen schade of die van inzittenden? Wij zetten de verzekeringen voor u op een rijtje.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Motorrijtuigen (WAM)
De WAM-verzekering is verplicht voor elk motorvoertuig en dekt schade die met uw voertuig aan anderen wordt veroorzaakt. Dit geldt zowel voor materiële schade, zoals schade aan andere voertuigen, als voor letselschade bij andere betrokkenen. Schade aan uw eigen voertuig en uzelf als bestuurder valt hierbuiten.

Beperkt Casco (WA Plus)
Beperkt Casco is een goede aanvulling als u meer zekerheid wilt. Naast de WA dekking vergoedt deze verzekering ook schade aan uw eigen voertuig door diefstal, brand, storm, ruitschade en aanrijdingen met dieren. Schade door een botsing met een ander voertuig of object valt hier niet onder.

Volledig Casco (Allrisk)
Met een Allrisk-verzekering bent u goed beschermd: niet alleen worden schades aan derden vergoed, maar ook die aan uw eigen voertuig, zelfs als u zelf de veroorzaker bent. Een eenzijdige aanrijding of een botsing door eigen fout? Ook dan keert de Allrisk-verzekering uit.

Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI)
Een ongeluk kan ook letsel of schade aan persoonlijke eigendommen van inzittenden veroorzaken. De Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) vergoedt deze kosten, ongeacht wie schuld heeft aan het ongeluk. Dit omvat medische kosten, inkomstenderving en persoonlijke bezittingen in het voertuig.

Verkeersschadeverzekering
Een verkeersschadeverzekering biedt dekking voor schade die u oploopt in het verkeer, ongeacht of u als bestuurder, passagier, fietser of voetganger betrokken bent bij een ongeval. Het doel van deze verzekering is om kosten te vergoeden die u maakt door letselschade of materiële schade als gevolg van een verkeersongeval. Het voordeel is dat u met één verzekering een ruime dekking hebt voor het hele gezin in het verkeer.

Conclusie
Welke verzekering u ook kiest, zorg dat u goed weet wat u wel en niet gedekt hebt. Bij schade zijn de juiste verzekeringen goud waard. Wilt u precies weten welke dekking bij u past? Laat u adviseren door een van onze verzekeringsadviseurs. Bel: 030 677 16 96 of stuur een mailtje naar klant@onderlingverzekerd.nl. Wij helpen u graag.

Fatbikes: Stoer maar niet zonder risico’s

Fatbikes zijn de laatste tijd enorm populair geworden, vooral onder jongeren. Deze elektrische fietsen met hun brede banden en compacte frames zijn een opvallende verschijning in het straatbeeld. Maar ondanks hun stoere uiterlijk, brengen fatbikes ook risico’s met zich mee, vooral voor kinderen.

Fatbikes gaan snel
Ondanks hun populariteit, zijn fatbikes niet zonder gevaren. Bij veel ongelukken zijn kinderen betrokken, soms met ernstige gevolgen zoals hersenletsel. Jongeren kunnen vaak de snelheid (max. 25 km/u) van hun fatbike minder goed inschatten en hebben moeite om op hogere snelheid te anticiperen op het overige verkeer.

Opvoeren van een fatbike
Helaas worden fatbikes ook vaak opgevoerd. Het opvoeren van een fatbike, zodat deze harder kan rijden dan de toegestane 25 kilometer per uur, is niet alleen gevaarlijk maar ook illegaal. Bovendien vervalt bij het opvoeren van fiets de dekking op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP), waardoor de gebruiker niet verzekerd is bij een ongeval. Dit kan leiden tot hoge kosten waarbij u zelf voor de kosten moet opdraaien. Bij minderjarige kinderen betekent dit dat meestal de ouders deze financiële last moeten dragen.

Jonge slachtoffers met letsel
Artsen trekken in de media aan de bel vanwege het toenemende aantal ernstige letsels door fatbikes. Volgens hen zien ze regelmatig zwaar letsel bij jonge slachtoffers, waaronder hersenletsel dat levensbepalend kan zijn. Ze benadrukken dat de cijfers over ongevallen met fatbikes incompleet zijn en dat er dringend behoefte is aan betere registratie van deze incidenten.

Nieuwe wetgeving op komst
In de Tweede Kamer heeft een meerderheid gestemd voor een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes. Onderzocht wordt of deze wetgeving alleen voor fatbikes gaat gelden, of voor alle elektrische fietsen.

Bent u verzekerd?
Ongeacht deze nieuwe wetgeving, blijft het belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische fiets niet harder kan dan 25 kilometer per uur en dat u altijd een goede aansprakelijkheidsverzekering (AVP) heeft.

Heeft u nog geen AVP? Laat u adviseren door een van onze verzekeringsadviseurs. Bel: 030 677 16 96 of stuur een mailtje naar klant@onderlingverzekerd.nl. Wij helpen u graag.

3x leuke uitjes voor in de herfst

Inspiratie nodig voor de herfstdagen? Wij hebben een top 3 samengesteld met leuke uitjes voor de maanden oktober en november. Ga erop uit en geniet van de mooie dingen die de herfst ons biedt.

Dagje Amersfoort
In 2023 bekroond met de internationale titel ‘European City of the Year’. Amersfoort is al mooi, maar gehuld in herfstkleuren is het helemaal genieten! Deze groene stad verandert in een schilderij tijdens de herfst. Daarnaast is de stad rijk voorzien van leuke winkeltjes, restaurants en gezellige koffietentjes. Of bezoek eens het ‘Mondriaanhuis Amersfoort’ en ontdek alles over het leven van Piet Mondriaan. Amersfoort is een prima plek om uzelf eens lekker te verwennen!

Hoge Veluwe Wilde Weken
Bezoek in de herfstvakantie de Wilde Weken op De Hoge Veluwe. Deze weken staan volledig in het teken van wild en actief bezig zijn in de natuur. Geniet van ‘wild eten uit eigen park’ met bijpassende wijnen, ga op pad met een natuurgids en leer van alles over paddenstoelen. Of doe mee met een workshop herfst-fotografie. Ook voor kinderen is er een leuk en leerzaam natuurprogramma. Van 19 oktober t/m 3 november.

Museum Arnhem
Na meer dan vijf jaar verbouwen heeft Museum Arnhem haar deuren weer geopend. Museum Arnhem is een museum voor moderne, hedendaagse en toegepaste kunst en vormgeving, met de nadruk op kunst van de 20e eeuw. Het museum is opgericht in 1856. Kijk voor meer informatie op museumarnhem.nl.

Tips voor je woning in het najaar

Met het najaar in aantocht, verandert niet alleen het landschap in prachtige herfstkleuren, maar dit seizoen brengt ook uitdagingen met zich mee voor huiseigenaren. Welke soort schades zijn er bij een woonhuis? En wat kunt u doen om schade door het najaarsweer te voorkomen? We geven graag wat tips.

Waterschade door neerslag In het najaar kunnen regen en hagel flink wat schade aanrichten. Gelukkig vergoeden inboedel- en opstalverzekeringen vaak schade door directe neerslag. (Met directe neerslag bedoelen we regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater.) Maar niet alle waterschades zijn verzekerd. Waterschade doordat een deur of raam openstaat is bijvoorbeeld niet verzekerd. En ook als kitvoegen vocht doorlaten is dit niet verzekerd. Controleer daarom altijd goed de kwaliteit van het kitwerk van uw woning. Vervang het daar waar het nodig is.

Wat kunt u doen bij een storm?
Stormen komen steeds vaker voor door klimaatverandering, vooral in de herfst. Daarbij zijn bomen vaak het eerste slachtoffer. Heeft u een boom in de tuin? Zorg dat u regelmatig onderhoud pleegt aan de boom. Als boomeigenaar bent u hier zelfs toe verplicht.

Storm op komst? Zet tuinmeubels, vlaggenstokken en trampolines tijdig vast. Dit zijn namelijk zaken die vaak schade veroorzaken bij storm.

Let op uw dakgoten
Het dak krijgt fllink wat te verduren tijdens een storm Zeker als de dakgoot een beetje los zit, kan hij makkelijk beschadigd raken. Bij hevige regenval moet de dakgoot in één keer veel water verwerken. Als er bijvoorbeeld bladeren in de dakgoot liggen, kan hij snel verstopt raken en overlopen. Schade door overstroomde dakgoten wordt meestal door de woonverzekering gedekt. Om problemen te voorkomen, loszittende dakgoten op tijd te repareren , maak uw dakgoten en afvoerpijpen goed schoon en check voor een storm of er geen losliggende dakpannen zijn..

Wees voorbereid
Hoewel deze schades door weersomstandigheden over het algemeen verzekerd zijn, gelden er enkele uitzonderingen, zoals schade door achterstallig onderhoud. Houd daarom ook met regelmaat het voegwerk, het zinkwerk en de schoorsteen van uw woning in de gaten. Dit zijn bekende plekken voor lekkages.

Lees goed de polisvoorwaarden van uw eigen verzekering, want per verzekering zijn er verschillen in dekkingen en uitsluitingen.

Heeft u een vraag over uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Bel: 030 677 16 96 of mail naar klant@onderlingverzekerd.nl.

Helpt u mee?

Kerst lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet, is het zover. Voor veel mensen het een tijd van vreugde en samenzijn, maar helaas ervaren sommige ouderen deze dagen als eenzaam. Onderling Verzekerd, zelfstandig adviseur van RegioBank, zet zich samen met het Nationaal Ouderenfonds in om dit te veranderen.

Dit jaar organiseren we een feestelijk 3-gangen kerstdiner bij Van der Valk Breukelen, speciaal voor ouderen uit de regio. Het doel is om hen een onvergetelijke avond te bezorgen, vol warmte, gezelligheid en de kans om nieuwe contacten te leggen.

Hoe kunt u helpen?
Als u iets kunt missen, sponsor ons dan! Uw donatie maakt het mogelijk om de organisatie, aankleding, vervoer en het diner te realiseren. Doe mee via het crowdfundingplatform ‘Samen voor de buurt’ van RegioBank en help ons deze bijzondere avond mogelijk te maken.

Klik op deze link en doneer!

Foto: Van der Valk